Календарни

10 октомври – Световен ден срещу смъртното наказание


Световния ден срещу смъртното наказание е иницииран през 2003 година от Световната коалиция срещу смъртното наказание. Прeз 2007 година Съвета на Европа взима решение, с което обявява 10 октомври и за Денят на Европа срещу смъртното наказание.

Не фактите около инициирането на отбелязването на този ден са важни в случая. За мен е недопустимо да се позволява смъртното накaзание да бъде прилагано легално в редица държави в началото на 21-ви век. В момента тези държави са 58. Една от тези държави е САЩ. За щастие, в България смъртното наказание е премахнато от 1998 година. По темата са водени и предстоят да се водят още много дебати. За съжаление, голяма част от хората застават зад смъртното наказание и го приемат като логичен акт на мъст след извършени тежки престъпления. Знам, че тези хора ще ме заклеймят за мнението ми.
Желание за мъст мога да разбера и да простя на роднините на жертви на тежки престъпления, когато емоцията надделява над разума. Но не мога да разбера и оправдая политиката на държава от съвременния свят да насърчава законното отнемане на човешки живот, било то и за изключително тежки и жестоки престъпления. Подобни престъпници трябва да бъдат наказавани със доживотен затвор, без право на помилване, защото основната функция на законодателството срещу такива хора, според мен, е просто обществото да бъде предпазено от тях, а не да се извърши акт на мъст. Поговорката „Зъб за зъб, око за око“ никога не съм я разбирала и мисля, че не е оправдаема дори и по време на война. Отнемането на човешки живот за мен е допустимо единствено при самозащита, когато нещата опрат до това твоя живот/живота на близките ти или живота на нападателя. Човешкия живот не е създаден от нас и нямаме право да отнемаме такъв. Да, имаме право да защитим обществото си, затваряйки престъпниците в институции и отнемайки правото на помилване при жестоки престъпления. Но наказвайки за смъртта със смърт какъв пример даваме на бъдещите поколения и на какво ги учим? Не трябва ли да се опитаме да ги накараме да разберат защо не трябва да се нараняват един друг, вместо на безмилостни и жестоки актове да отговаряме също със такива. Повечето религии, които са разпространени и се проповядат в съвременния свят ни учат, че живота е свещен, а прошката е божествена. Нека на днешния ден се замислим какво печелим убивайки престъпник в едно съвремие, когато и без това сме заляти от новини за смърт и убийства на всяка крачка. Нима смъртното наказание ще върне времето назад и ще предотврати престъплението? Нима мъката на роднините на жертвите ще бъде по-малка, ако се отнеме още един човешки живот?
Надявам се скоро да дойде времето, когато човечеството ще се научи да бъде по-хуманно.

About Rois

Ithil' quessir or Moon elf, mum of the Moon prince and the Sun prince.

Дискусия

3 thoughts on “10 октомври – Световен ден срещу смъртното наказание

 1. Заставам твърдо зад всяка една твоя дума! А на въпросите на какво възпитаваме децата си отговорът не е само до този акт на нехуманност. Отговорът се крие и в дребните ежедневни навици и привички – децата гледат неподходящи филми и новини, играят си с плас

  Posted by LadyDiDi | понеделник, 10 октомври, 2011г., 13:30
 2. Съжалявам, ама бебето успя пак да се намеси хаха Така…
  … играят си с пластмасови пистолети, прекарват известно време пред компютъра, извършвайки виртуални убийства… Ще спра до тук, иначе списъкът е дълъг и неприятен.

  Posted by LadyDiDi | понеделник, 10 октомври, 2011г., 13:35
 3. Да, така е, за съжаление, дори съм попадала на компютърна игра с автомобили, която ти дава точки за всеки сгазен пешеходец, как да очакваме после светът да се развива положително… Днес нещо ме е хванало черногледство на тема съвремие. 😦

  Posted by Rois | понеделник, 10 октомври, 2011г., 14:09

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Join 807 other followers

Blog Stats

 • 624 023 hits
октомври 2011
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
free counters
%d блогъра харесват това: