Календарни

11 октомври – Национален Ден за Разкриване

Този ден е свързан с така нареченото „излизане от гардероба“ на хора с хомо и бисексуална ориентация, т.е. официално признаване пред заобикалящия ги свят за влечението им към същия пол. Отбелязването на деня е инициирано за първи път през 1988 година, в САЩ. Отбелязването му обаче е популяризирано и в други държави като Австралия, Швейцария, Германия, Великобритания, Холандия, Канада, Нова Зеландия, Хърватска и Полша. Акцента на деня е освен да се промотира честен и отворен начин на живот, да се поддържа диалог относно правата на гейовете, лесбийките, бисексуалните и транссексуалните.

Може би бих посъветвала да разкрият себе си пред света, хора които живеят в по-либерално настроени държави като например Канада, Холандия или дори католическа Испания, където еднополовите бракове са разрешени и хората с различна сексуална ориентация не правят впечатление на никого. Но как да посъветвам такова нещо приятелите си гейове и лесбийки в България, когато това може да им коства доброто отношение към тях? От една страна, ако самите хора с би и хомосексуална ориентация не се престрашат да отстояват себе си пред обществото, самото общество никога няма да приеме тази им различност. Но от друга страна, въпреки, че често се казва, че българите са толерантни и приемат всичко, това в много случаи не е вярно. Кой да посъветвам да признае влечение към собствения пол, когато това може да доведе до проблеми в работата, неразбирателство с роднини, разваляне на отношенията с близки приятели, дори могат да рискуват някои крайно настроени хомофоби да се саморазправят с тях физически? Много хора в България все още считат, че хомосексуалността е опасна болест, която трябва да се лекува. Има много дебати по темата дали хомосексуалната ориентация е вродена или се случва като следствие на някакво травмиращо преживяване. А всъщност има ли значение? Вероятно има случаи и на вродено, и на придобито впоследствие подобно влечение, но по важното е, че различната сексуална ориентация не вреди на никого, не пречи на никого и не разбирам защо за някои хора е такъв голям проблем кой допускат другите в леглото си. Пречи ви, когато някой демонстрира прекалено явно ориентацията си, дразнят ви феминизирани момчета с женски маниери? А мен ме дразнят млади момичета с  големи, силиконови бюстове, стоящи неестествено към слабите им тела, с начервисани и нацупени брокатени устни и коса на вафлички или с екстеншъни, но това е тяхното самоизразяване, те имат право на него и заради тях аз няма да изпитам неприязън към всички хетеросексуални жени.

А всъщност едва ли има чак такова значение дали сексуалната ориентация е призната пред целия свят. По-важно е човек да си признае пред най-близките хора, да намери среда от приятели, които го приемат такъв, какъвто е, с които се чувства разбран и щастлив, и може да изразява себе си свободно, без да се ограничава и без да се страхува. Освен ако не нараняваме някого пряко, можем да бъдем такива, каквито се чувстваме и мнението на околния свят не трябва да има значение. Друг е въпроса и целия останал свят да се научи да не се опитва да промени поведението на всички, които не се вписват в масовия случай.

В духа на деня да споделя – определям се като bi-curious, но, за съжаление, нямам особено богат опит по въпроса. 🙂

About Rois

Ithil' quessir or Moon elf, mum of the Moon prince and the Sun prince.

Дискусия

Няма коментари.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Join 807 other followers

Blog Stats

  • 621 789 hits
октомври 2011
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
free counters
%d блогъра харесват това: