Календарни

27 октомври – Джеймс Кук


На 27 октомври се навършват 283 години от рождението на Джеймс Кук, който безспорно е един от най-великите мореплаватели и откриватели.
Той е известен с трите си околосветски пътешествия. Първото започва през 1768 и има за цел да се наблюдава от Тихия океан преминаването на Венера между Слънцето и Земята. Освен успешното документиране на астрономическото събитие, при това пътешествие Кук картографира бреговете на Нова Зеландия и описва бреговете на югоизточна Австралия. Правят се и значими открития в областта на флората и фауната, които превръщат Кук в герой. Експедицията приключва през 1771 година. Втората експедиция започва през 1772 година и приключва през 1775 година. При това пътуване Кук пресича южната полярна окръжност и описва подробно редица територии, разположени в непосредствена близост до Антарктида. Третата експедиция започва през 1776 година. Нейната цел била да се намери път, заобикалящ континента Америка от север. По време на това пътуване Кук станал първия европеец стъпил на Хавайските острови. След това подробно били описани бреговете на Америка от Калифорния до Аляска. Кук направил всичко възможно да завърши целта на пътуването, достигнал много на север, но това довело до много здравословни проблеми за екипажа и в крайна сметка се отказал.  Върнал се обратно на Хавайските острови, но влязъл в конфликт с местните жители, което довело до смъртта му на 14 февруари, 1779 година. Поелия командването на експедицията след него, Чарлз Клерк, също прави опит да завърши целта на пътуването, но загива край бреговете на Камчатка. През 1780 година експедицията се завръща в Англия. На името на Кук са наречени повече от 20 географски обекта, сред които връх и проток в Нова Зеландия, залив и река в Аляска, залив и полуостров в Антарктида, две групи острови в Тихия океан, залив в Чили и залив на остров Муреа.

Това са маршрутите на трите околосветски пътешествия на Джеймс Кук, първото е с червена линия, второто е със зелена, третото е със синя, а с пунктирана линия е отбелязан маршрута на пътуването след смъртта на Кук.

Джеймс Кук ми е една идея по-известен от другите велики откриватели, заради сериал за него, който съм гледала като дете  😛 . Не знам доколко е бил достоверен, но от там съм останала с впечатлението, че мореплавателя е бил интелигентен, упорит и находчив човек, с глад за новото и непознатото. А както казват, съдбата обича смелите, макар и понякога да ги превръща във вечеря на островно племе 🙂 , каквато е най-вероятната участ на тялото на Кук. Но той едва ли е съжалявал за изключително интересния живот, който е живял. Днешния ден е  моя поздрав за всички, които не се страхуват да следват мечтите си, колкото и да са безразсъдни.

About Rois

Ithil' quessir or Moon elf, mum of the Moon prince and the Sun prince.

Дискусия

Няма коментари.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Join 807 other followers

Blog Stats

  • 621 363 hits
октомври 2011
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
free counters
%d блогъра харесват това: