Някакви

30 ноември – Андреевден

На 30-ти ноември в България празнуваме Андреевден. Църквата днес отбелязва деня на Андрей Първозвани, първи от 12-те апостоли, считан за покровител на Румъния и Русия и за основател на православната църква.

За този ден народът има много вярвания и обичаи, в зависимост от различните региони. Варират и различните наименования на празника – Андреювден, Андрея, Ендрин, Едрей, Ъдрей, Дрейовден, Ъдревден, Мѐчкинден. На места се счита, че от този ден е началото на същинската зима, но още по-разпространено е погрешното вярване, че от днес деня започва да расте. Пак според вярванията расте с по едно грахово зърно на ден. От тук и обичаят в ново гърне да се варят различни зърна – боб, леща, грах, царевица, жито, за да наедреят. На сутринта всички, които живеят в дома, трябва да хвърлят от това вариво в камината или огнището, за да се извисяват на следващата година посевите високи, както дима на огъня. От зърната се дава на домашните животни и кокошките, за да се плодят, а останалото се изяжда от домочадието. На този ден се почитат и новоомъжените през годината булки, за да пълнеят с нови рожби, както едреят зърната и както расте деня. Има поверие, че когато се събудиш сутрин на Андреевден, първата част от тялото си, която докоснеш ще едрее най-много през годината(специално предупреждение за всички жени е това, предполагам,освен косата или ако не сте бременни, не искате нищо друго да ви расте 😀 ).
Друго поверие за днешния ден гласи, че мечка изяла вола, с който Свети Андрей орал, той се ядосал, хванал звяра и го впрегнал да оре. Заради това Свети Андрей се счита за повелител на дивите животни и най-вече на мечките. За да се умилостивят мечките на този ден им се вари царевица, от която най-възрастната жена в къщата загребва три пъти и хвърля в комина с думите „На ти, мечко, варен кукуруз, да не ядеш суровия и да не ядеш човеците и стоката!“.

 Почитането на различните животни през есенно-зимния период(вълци, мишки, мечки) вероятно е следствие от действителни набези, нанесени от тези твари. Зимата е била тежко изпитание за народа, затова и явно са подранили с посрещането на нарастващия ден с близо месец. Хората гледат с надежда към слънцето и се надяват то да топли и свети повече, и да им донесе плодородна година, а и нов живот вкъщи. В съвремието не се налага да се борим да озаптим мечки, за да изорем нива, но доста често зимата и есента внасят малко повече сивота и тъжно настроение сред някои от нас. Ако сте от тях, повярвайте на грешното поверие за нарастващия ден и бъдете сигурни, че малко по-малко, като още едно грахово зърно всеки ден, се приближавате към нещо, с което живота ви ще наедрее и ще станете по-щастлив. Аз лично не съм от тези хора – края на ноември, означава, че идва декември, а декември е месеца на Коледа – не е повод за депресия, а за допълнително цветно настроение. Така че чакайте Коледа с мен! 😀

Освен мечките, не забравяйте днес да поздравите и именниците – Андрей, Андриан, Андреа, Андриана, Първан, Пръвка, Първанка, Храбър, Храбрин, Силен, Силка, Дешо, Дешка.

About Rois

Ithil' quessir or Moon elf, mum of the Moon prince and the Sun prince.

Дискусия

Няма коментари.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Join 809 other followers

Blog Stats

  • 647 852 hits
ноември 2011
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
free counters
%d блогъра харесват това: