Календарни

2 декември – Международен ден за премахване на робството


На 2-ри декември светът отбелязва Международния ден за премахване на робството.  Това всъщност е годишнина на деня, в който Генералната Асамблея на ООН приема Конвенцията на ООН за предотвратяване на трафика на хора и експлоатацията на хора с цел проституция. Целта на отбелязването на деня е да ни напомни, че робството в нашето съвремие е престъпление срещу човешките права. Темата на днешната кампания се фокусира върху различните форми на робство, които се срещат и досега – трафик на хора, сексуална експлоатация, детски труд, принудителни бракове, принудително милитаризиране и т.н. Тъжните данни сочат че в световен мащаб над един милион деца годишно са подложени на трудова или сексуална експлоатация.

Събитието не трябва да се бърка с Международния ден в памет на жертвите на робството или Международния ден в памет на премахването на търговията с роби. Но аз смятам да го направя, като ви покажа по-долната графика:

Между 1650 и 1860 година между 10 и 15 милиона поробени африканци са транспортирани от Западна Африка до Америка. По-голямата част от тях са разпродадени в Западните Индии, Централна и Южна Америка. И не бих се впечатлила до такава степен да показвам грешната карта на грешен ден, ако не бях мярнала на територията на Бразилия град Салвадор . От този район на страната е и бащата на моя син и вероятно преди 200-300 години и неговите прадеди са били докарани до Латинска Америка в окови. Някъде в тази карта е изгубената половина на родословното дърво на сина ми 🙂 . И предполагам още много хора из цял свят могат да открият в нея частици от миналото на своя род.

И тогава, и сега, робството е едно от най-големите престъпления, които човечеството е извършило срещу себе си. Да лишиш едно същество от свобода и от право на избор е един от най-безсърдечните актове, независимо дали говорим за обработване на плантации със захарна тръстика преди 300 години или момичета, заключени в тъмни стаички и принудени да проституират в днешни дни. И въпреки, че робството е съпътствало почти всяка велика цивилизация в миналото, вярвам, че човечеството е израсло достатъчно, за да уважава и да не сломява чуждата воля, и че ще  се борим да спасим тези, чиито свободи са откраднати, а правата им  – потъпкани.

About Rois

Ithil' quessir or Moon elf, mum of the Moon prince and the Sun prince.

Дискусия

Няма коментари.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Join 807 other followers

Blog Stats

  • 612 653 hits
декември 2011
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
free counters
%d блогъра харесват това: