Календарни

4 декември – Света Варвара

На 4-ти декември християнската църква отбелязва деня на Света Варвара, която се счита за покровител на починалите от насилствена смърт. Според българските, народни вярвания Варвара е поредния светец, който се счита за пазител на децата от болести, особено от дребна шарка, затова и в някои райони е наричана Баба Шарка. Тя е и покровител на домашните птици. За празника домакините приготвят така наречените „къпани“ питки. Питките се раздават на улицата на минувачите с думите „Да дава господ здраве вам, на челяд, на добитък и на всички!“. Неомъжените момичета се надпреварват коя първи ще раздаде питките си, която е първа, първа ще се омъжи през годината. Според друга традиция всички деца в махалата или селото се събират на една поляна, като всяко носи една шепа боб. Пали се огън и се слага бобът да ври в глинено гърне. Когато омекне, децата, които са изтърсаци, най-малките в семейството си, слагат на колената на другите деца по няколко уварени зрънца. Децата трябва да ги изядат от коляното си без ръце, обичаят е за здраве. Празникът е наричан още Женска Коледа, защото девойките обикалят домовете и пеят песни, както коледарите на Коледа.
Народът е вярвал, че Света Варвара е сестра на Свети Сава и Свети Никола. Сава е представян като добрия, който моли Варвара да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Пак според вярванията, Варвара и Сава подготвят трапезата за Никулден, от там и поговорката „Варвара вари, Сава пече, Никола гости гощава“.

Варвара е поредния светец, за който народа вярва и се надява, че закриля децата от болести. Интересното тук е предполагаемата роднинска връзка между Варвара, Сава и Никола. Според мен тук е преломната точка, когато народът спира да се страхува чак толкова от болестите и навлиза в периода на безбройните празници и именни дни през декември и януари. Явно не само в днешно време зимата и студа ни депресират и хората още от тогава са измисляли празници, с които да оцветят сивото ежедневие. И то не един-два празника, а поредица от такива, като единия празник е прелюдия и подготовка за другия. Какво ни остава, освен да последваме примера на праотците ни? 🙂

Днес празнуват Варвара, Варя, Варадин. Може би малко от вас познават хора с това име, но не забравяйте да им честитите, ако имате такива приятели!

 

About Rois

Ithil' quessir or Moon elf, mum of the Moon prince and the Sun prince.

Дискусия

Няма коментари.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Join 807 other followers

Blog Stats

  • 612 849 hits
декември 2011
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
free counters
%d блогъра харесват това: