Някакви, лични и общи

Защо празнуваме Бъдни вечер и Коледа на 24-ти и 25-ти декември?

На 24 декември светът  празнува Бъдни вечер или нощта, в която е роден Исус Христос,  а на 25-ти – Коледа. Винаги съм се чудела кой от двата дни е по-празничния, защото тържественото събиране на семейството в повечето случаи се случва именно на 24-ти.
Всъщност, ако и в действителност да е съществувал Исус Христос, той по всяка вероятност не е бил роден на 25-ти декември. Различни изследвания предполагат, че рождения му ден по-вероятно е бил през пролетта или лятото,  базирайки се, например, на това, че в библейската притча за рождеството се споменава за новородени агънца в кошарите(овцете се агнят най-често през пролетта). wise-men_mТеориите за Витлеемската звезда, считана като знамение за появата на Исус Христос, са безбройни и някои от тях са в подкрепа на теорията, че божият син е роден през август. Най-разпространеното схващане е, че това всъщност е било Халеевата комета, която периодично минава около Земята на всеки приблизително 75 години. Според някои астролози, на 26-ти август, 12г. пр. н. е.(за годината, както и за датата на раждане на Исус Христос също няма твърди доказателства кога точно е) е било поредното преминаване на кометата покрай Земята. Друга теория обяснява Витлеемската звезда с избухването на свръхнова, което се е случило на 30 август 2г. пр. н. е. и е било видимо от Земята.
Теории много, а за нито една от тях няма неоспорими доказателства. Същото е положението и с въпроса защо тогава празнуваме Рождество именно на 24-ти и 25-ти декември. Това се случва за първи път не по-рано от 3-ти или 4-ти век, в Римската империя. Избирането на тези дати е било важно при налагането на християнството над старите религии, защото при повечето езически цивилизации(винаги ми е смешно, когато пиша за езически народи, защото обикновено говорим за древни племена, а базирайки се на значението на думата, може да се каже, че и аз съм езичник 🙂 )

В периода 17-21 декември в Древен Рим се празнували Сатурналиите, в чест на бог Сатурн и зимното слънцестоене.

на или около тези дати така или иначе е бил най-големия им празник, поради простия факт, че по това време на година е зимното слънцестоене, след него деня започва да расте, а древните са го приемали като символ на победата на светлината над тъмнината, на топлината над студа, на доброто над злото. Много народи дори са почитали на този ден раждането на принца на светлината, иронично или не, често носещ името Луцифер(името идва от латински и значи „носител на светлината“). По-късно, според някои християнски притчи, Луцифер се превръща във възгордял се, паднал ангел. Единия празник лесно се идентифицира и заменя с другия.
Славяните, от които произлизаме(доколкото други теории не оспорват и това) също са празнували подобен празник на 22 декември – раждането на Слънцето или самия върховен славянски бог Даждбог. Новороденото слънце е наречено Коледа(на 22 март детето-слънце се превръщало в момъка-слънце Ярило, на 22 юни Слънцето навлизало в разцвета си и се наричало Къпало, а от 22 септември Слънцето ставало старец и се наричало Хърс). Наименованието Коледа славяните заимстват от римската дума „календе“, която обозначава първия ден на всеки месец, като символ на първите дни от живота на младенецът-слънце. За преиначаването на думата от „календе“ към „коледа“, освен фонетичните норми, допринася и факта, че на този празник по нашите земи от край време се коли прасе.
Макар е нехристиянка, оценявам и обичам Коледа, това е любимия ми празник, с най-тържествената атмосфера и най-светлия дух. Коледа е повод да бъдем с близките си, да бъдем по-добри с околните, да се обичаме и да си помагаме. Защото независимо как го наричаме и чий точно рожден ден празнуваме, на този ден доброто побеждава лошото и света става по-светъл. Весели празници!

About Rois

Ithil' quessir or Moon elf, mum of the Moon prince and the Sun prince.

Дискусия

3 thoughts on “Защо празнуваме Бъдни вечер и Коледа на 24-ти и 25-ти декември?

 1. Изказвани били разни предположения, че, Коляда — е древният бог на веселите празници, че името му е образувано от думата «коло» (кръг), че колядки-те, възможно, имат някакво отношение към магьосничеството. Че, във всяко предположение имало част истина, жалко е само, че хората са забравили великия учител в живота. А в древността неговото име вингати било споменавано заедно с Кришна, тях наричали малките творци, в отличие от великите творци — Род и Сварог.”

  Заглавие „Коляда”,
  Линк: http://godsbay.ru/slavs/kolyada.html

  Posted by Mariyka Tomova-Kallmyr | петък, 20 декември, 2013г., 23:25
  • Благодаря за линка и за превода на откъса. За мен това е още едно потвърждение, че вскички древни цивилизации и народи, са имали подобен празник и заменянето му с Рождество Христово е било много добре стратегически планирано.

   Posted by Rois | събота, 21 декември, 2013г., 6:39

Trackbacks/Pingbacks

 1. Pingback: 13 декември – Ден на Света Лусия | Rois - събота, 12 декември, 2015г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Join 807 other followers

Blog Stats

 • 613 777 hits
декември 2011
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
free counters
%d блогъра харесват това: