Календарни, Някакви

18 януари – Атанасовден

На 18-ти януари отбелязваме Атанасовден. Традициите около празнуването на този празник са тясно свързани с предходния празник – Антоновден, спазват се същите ритуали.
Според народните вярвания, Атанас е повелител на снеговете, ледовете и вихрушките, както и на зимното слънце. Този ден е наричан още „Среди зима“, счита се, че е средата на зимата и от тук нататък все повече времето се затопля и пролетта се приближава. Затова спомага Свети Атанас, който на този ден се качва в планината и се провиква „Иди си, зимо, идвай, лято!“. Според друго вярване пък, на този ден светеца заравя главата си в земята и така я затопля за идващата пролет.
Както и Антоновден, Атанасовден е ден на ковачи, железари и ножари, тъй като се счита, че Антон и Атанас са двама братя ковачи. Също е и ден на шарката, чумата и „синята пъпка“(народното име на антракса). Също като от предния празник, се месят питки. Те се надупчват с вилица, като ритуал да се предпазят децата да ги надупчи шарката. Жените отново не трябва да шият и плетат.
На някои места на днешния ден се коли черна кокошка, готви се с ориз и се раздава на съседите за здраве. Перата се запазват, счита се, че имат магична сила. На други места рано сутрин всички излизат по могили и поляни, за да посрещнат изгрева и идващата пролет, палят се огньове, берат се зимни, диви цветя, мъжете танцуват хоро по риза около огъня.

Народът отбелязва средата на зимата като празник, според мен в опит да си даде кураж, затова че всъщност половината леден сезон е на прага му със всичките студове и болести, които носи. С така ранното посрещане и очакване на пролетта те сякаш искат да покажат, че въпреки всичко духът им няма да бъде сломен и ще дочакат идния сезон на възраждащия се живот. Така че ако ви тресе някаква зимна депресия, помислете с какво са се справяли нашите предци дори само преди 150-200 години и все пак са оцелявали и са се радвали на живота. Значи и вие можете да празнувате средата на зимата с усмивка! 🙂

И за да си донесем още повече настроение, със сигурност познавате именници днес, честитете им -Атанас, Атанаскa, Tанас, Hасo, Hася, Наско, Трайко, Танка, Тана, Таньо, Тина, Тинка, Танко.

Advertisements

About Rois

Ithil' quessir or Moon elf, mum of the Moon prince and the Sun prince.

Коментари

Все още няма коментари.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Join 821 other followers

Blog Stats

  • 432,797 hits
януари 2012
П В С Ч П С Н
« Дек   Февр »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
free counters
Advertisements
%d bloggers like this: