Кулинарни

Какаови овесени мъфини с пълнеж

©Sabina Braycheva

Според дегустаторите вкъщи, тези мъфини са най-хубавите, които съм правила до момента. За да съм честна, и аз много си ги харесвам на вкус, а и съм доволна, че им направих някаква прилична украса. Да, знам, че може да се желае още много, но като за мен си е добре 😀 . Въпроса с украсата много ме вълнуваше, знам че напоследък е много актуално това да се прави с фондан или марципан, но първо – в моя любим град, такова нещо не намерих да се продава, второ – и да бях намерила, аз съм от кръжока „Две леви ръце“ и нямаше да успея да сътворя нещо, което да си заслужава гледането 🙂 . И в търсене на алтернатива попаднах на тази тема в бг-мама, от която си харесах бялата, ледена глазура. На заклетите сладкари вероятно отдавна е позната, но на мен не ми беше 🙂 . Тук е момента да изкажа благодарности на natalyna, която е автор на темата. Последното ми предупреждение, че мъфините се получиха малко по-сладки и тежки от всичките ми досегашни, но на мен точно така ми харесват (колко нездравословно :D). Предполагам можете да си намалите количеството захар или мазнина, ако не ви харесва така. И така:

Продукти:
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. фини овесени ядки
3/4 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. олио
3/4 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. бакпулвер
2 с.л. какао на прах
За пълнежа:
1 с.л. сладко от ягоди(или от каквото друго предпочитате)
2 с.л. заквасена сметана
За глазурата:
1 с.л. краве масло
1 ч.ч. пудра захар
3-4 с.л. хладка вода
захарни пръчици

©Sabina Braycheva

Накисвате овесените ядки в млякото за около половин час. В друга купа събирате брашното, содата, бакпулвера, захарта и какаото и разбърквате добре. След това добавяте млякото с ядките, разбитото яйце, олиото и отново разбърквате много добре. В друг съд размесвате сметана със сладкото, докато стане хомогенно. Във формичките за мъфини нареждате хартийките за мъфини. Пълните ги със сместа с овесените ядки горе-долу на една трета. След това разпределяте сметана със сладкото по равно във всички 12 формички. Разстилате добре по повърхността, за да не стои на топка на едно място. Покривате отгоре с останалото от сместа с овесените ядки. Пече се 20-25 минути на предварително загрята на 180 градуса фурна. След като мъфините са изпечени и охладени, разтапяте маслото, към него добавяте 3-4 лъжички хладка вода и пудрата захар (natalyna пише, че първо трябва да се пресее захарта, но аз го направих без да пресявам и пак ми се получи). Бъркате, докато стане хомогенно. Изчаквате около 5 минути преди да започнете да нанасяте върху мъфините, но не чакайте прекалено много, за да не се втвърди глазурата. Нанасяте горе-долу по една чаена лъжичка от сместа върху всеки мъфин, като после разстилате, за да бъде що годе равномерно. Преди още да е втвърдена глазурата, поръсвате със захарни пръчици. Не съм публикувала снимки с пълнежа вътре, защото той не си личи много, но при ядене мъфините са много по-сочни, отколкото досегашните ми.

©Събина Брайчева

About Rois

Ithil' quessir or Moon elf, mum of the Moon prince and the Sun prince.

Дискусия

2 thoughts on “Какаови овесени мъфини с пълнеж

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pingback: Експерименти за прощъпулник – мъфини с пълнеж и къпаната питка на Ани « Rois - понеделник, 11 юни, 2012г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Присъединете се към 809 други абонати

Blog Stats

  • 658 156 hits
януари 2012
П В С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
free counters
%d блогъра харесват това: