Реших, че е крайно време да започна да си кръщавам рецептите, които са си чисто моя измишльотина и не съм заимствала идеята от никъде. Е, до някъде е заимствана, отдавна се дивя на разни кремове в чаши, с различни слоеве, красиво наредени и предполагам безумно вкусни. Искаше ми се, разбира се, и аз да сътворя нещо такова. Този път не прочетох никъде нищо. Мислих си за това каква евентуално да ми е основната съставка за крема. Първо на ум ми дойде заквасена сметана, но после се сетих за цедено мляко. Ако решите да пробвате рецептата, препоръчвам да използвате по-гъсто мляко, аз ползвах цедено мляко на две различни марки, с по-гъстото кремът се получи по-добре. Предполагам, не е нужно да ви предупреждавам за ориентировъчния грамаж на продуктите или липсата на такъв при някои. Ами това си е, не обичам да ми се слагат норми, дори когато опира до готвене. А защо Моника ли? Синът ми днес се запозна с една страхотно сладка госпожица на име Моника и тъй като името ми е любимо и не намерих друг известен десерт да се подвизава с това име – воала, имам си крем „Моника“. 😀
Продукти:
800-900 грама цедено мляко
250-300 грама пудра захар
фини овесени ядки
3 бисквити „Закуска“
стафиди
2-3 с.л. какао
ванилова есенция
захарни пръчици
3 тунквани бисквити
Смесвате цеденото мляко и захарта, но постепенно, като непрекъснато бъркате. Не добавяйте наведнъж захарта, защото може да ви останат бучки от нея в млякото. Разбърквайте, докато стане хомогенна смес. След това разделяте сместа на две половини(или на две трети и една трета, три четвърти и една четвърт, в зависимост от това какво съотношение бял и какво кафяв крем искате да имате). В една половина добавяте какаото и разбърквате до хомогенност. Ако ви се стори, че не е достатъчно сладко, след добавянето на какаото, добавете още пудра захар. Към другата смес добавяте ваниловата есенция, аз сложих една трета ампула. В избраните от вас съдове (аз ползвах винени чаши, шест на брой, не зная какъв грамаж побират 😀 ), разпределяте по една супена лъжица от белия крем. След това поръсвате със овесени ядки, колкото да се получи тънък слой върху крема. Отогоре слагате лъжица от кафявия крем. Отгоре покривате със стафиди, пак колкото да се получи тънък слой. Слагате лъжица от белия крем. Отгоре натрошавате на ситно половин бисквита „Закуска“. Слагате лъжица от кафявия крем. Ако ви остане крем, го разпределете по чашите. Отгоре гарнирайте със захарни пръчици и половин тунквана бисквита. Може да се консумира веднага, съхранявайте в хладилник.
Предполагам, излишно е да ви казвам, че тази рецепта може да има хиляди вариации. Можете да сложите повече или по-малко захар, в зависимост, колко сладко искате да е, можете да сложите други есенции на крема, или пък кафе вместо какао, можете да не слагате бисквити, а два реда овесени ядки и обратно, може да сложите друг вид сушени или сурови плодове, или пък натрошен шоколад, или сладко, можете да сложите различна декорация, изобщо, широко поле за изява. 🙂
Mного ми харесва, името също!
Благодаря за рецептата, още днес ще го направя…