Кулинарни

Домашен сладолед

Лято е, термометъра заплашва да удари 40 градуса и беше някак съвсем естествено на моята начинаеща кулинарна особа да й дойде идея да прави домашен сладолед. Рових се в различни рецепти в интернет и готварските книги, но или бяха със сурови яйца(предпочитам да избягвам такива рецепти) или ми се струваха твърде сложни. Почти бях решила, че просто ще смеся заквасена сметана, пюриран плод и захар и ще го мушна във камерата на хладилника, когато моят любим кулинар Ани беше така добра да ми покаже ето тази рецепта. Разбира се, не можах да я спазя едно към едно, но в по-голямата си част приготвянето на моя домашен сладолед е заимствано от нея. На мен поне ми е по-вкусен от купешките сладоледи, но според майка ми като събереш цената на продуктите, труда и времето, излизало по-евтино да си купиш готов от магазина. Аз обаче съм сигурна, че някой ден ще повторя рецептата.🙂 Шоколадовия и ваниловия сладолед са мое дело, а белтъчния го приготви майка ми, с остатъците от моя труд в кухнята.🙂

Ванилов сладолед

Продукти:
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. заквасена сметана
1/2 ч.ч. захар
2 жълтъка
есенция ванилия
Разбивате захарта и жълтиците, докато се получи гъст крем. Слагате млякото и сметана заедно на котлона, докато кипнат. После ги добавяте към крема от жълтъците и захарта на тънка струйка, като разбърквате. После връщате сместа  на котлона. Оставяте я да ври 10-15 минути на слаб огън, като непрекъснато бъркате. Сместа трябва малко да се сгъсти. Когато я свалите от котлона добавяте 1/3 ампула есенция ванилия. Цветът на моя сладолед е оранжев, защото има добавена червена сладкарска боя. Оставяте да изстине на стайна температура. После прибирате да се охлади в хладилника за час-два. После прехвърляте в камерата на хладилника или фризера. В оригиналната рецепта първите 3-4 часа сместа се разбърква през 30-40 минути. Аз забравих за тази подробност и разбърках само веднъж, пак ми се получи🙂. Преди консумация, трябва да се извади за 10-15 минути от камерата.

Шоколадов сладолед

Продукти:
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. заквасена сметана
1/2 ч.ч. захар
2 жълтъка
40 грама млечен шоколад
3-4 с.л. какао
Разбивате захарта и жълтиците, докато се получи гъст крем. Слагате млякото и сметана заедно на котлона, докато кипнат. После ги добавяте към крема от жълтъците и захарта на тънка струйка, като разбърквате. После връщате сместа  на котлона. Оставяте я да ври 10-15 минути на слаб огън, като непрекъснато бъркате. Сместа трябва малко да се сгъсти. Когато я свалите от котлона настъргвате шоколада, добавяте какаото и разбърквате. Оставяте да изстине на стайна температура. После прибирате да се охлади в хладилника за час-два. После прехвърляте в камерата на хладилника или фризера. В оригиналната рецепта първите 3-4 часа сместа се разбърква през 30-40 минути. Аз забравих за тази подробност и разбърках само веднъж, пак ми се получи🙂. Преди консумация, трябва да се извади за 10-15 минути от камерата.

Белтъчен сладолед:

Продукти:
4 белтъка
100 грама заквасена сметана
1/3 ч.ч. захар
Разбивате захарта и белтъците на сняг. Добавяте към тях сметаната и пак разбивате. Прибирате във фризера.

About Rois

Ithil' quessir or Moon elf, mum of the Moon prince and artist.

Коментари

2 thoughts on “Домашен сладолед

  1. Давай,.давай! На сладолед не мога да устоя😀

    Posted by tutankhamon661 | четвъртък, 12 юли, 2012г., 19:32
  2. Тази вечер ще пробвам ваниловия сладолед.

    Posted by Мирише ми на ЛЮЛЯК | вторник, 11 юни, 2013г., 18:47

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Join 755 other followers

Blog Stats

  • 349,146 hits
юли 2012
M T W T F S S
« Юни   Авг »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
free counters
%d bloggers like this: