Близо двама месеца на фурната вкъщи й беше наложено вето за ползване. Просто лятото с подобен на пустинен климат не го позволява в нашия апартамент, който е с изцяло южно изложение на последен етаж, а над него – асфалтова плоча. Ще дам пример – когато навън е 35 градуса, вкъщи е 38. Да не говорим, когато градусите минат 40. Но все пак лятото реши да ни даде няколко по-хладни дни, които за мое щастие съвпаднаха с покупката на силиконова форма за печене и моето нетърпение да я пробвам. Дълго време им се чудех на тези форми. Първо ме беше страх дали няма да попадна на някоя фалшива, която да се разтопи във фурната. После пък се чудех с какви формички да е точно. Накрая ме осени идеята, че винаги когато правя смес за мъфини се получава смес и половина, за 18 мъфини, а моята форма е с 12 гнезда и винаги остава някаква смес, която се чудя да пека ли, да хвърля ли. Така и си избрах една по-малка формичка за шест гевречета. Измислих отново съчетание от няколко рецепти и резултата беше вкусен, а формата – не се разтопи. 😀
Продукти:
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. прясно мляко
125 грама краве масло
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
2 яйца
140 грама локум
есенция ванилия
Смесвате брашното, захарта. содата, бакпулвера. Разбърквате. Добавяте млякото, разбитите яйца, разтопеното краве масло и есенцията. Бъркате до получаване на хомогенна смес. Нарязвате локума на ситни парченца. Докато режете може да ги овалвате в пудра захар или брашно, за да залепват по-малко. Добавяте ги съм сместа и отново разбърквате. Разсипвате във формичките, като пълните около 2/3 от всяка формичка. Силиконовите форми нямат нужда от подмазване, на другите сложете хартийки за печене на мъфини или подмажете с масло или олио. Пече се в предварително загрята фурна. Тези в силиконовата формичка пекох на 180 градуса за 25 минути, а другите на 200 градуса за 20 минути. Сместа е достатъчна за 18 мъфини.
Обожавам локум, направо лигите ми потекоха 🙂
Аз не съм голям фен на локума, но тези мъфини и гевречета се получиха сравнително добре. 🙂