От едно известно времe се подвизавам в една група във фейсбук с кулинарна насоченост. Разбира се, съм в пъти по-зле от останалите, но това не ми пречи да си харесвам тук и там по някоя рецепта. Така и попаднах на рецепта за Млечна мелба с праскови на Весна Балканска-Искренова. Ето я и нея:
Продукти:
1 пакет бишкоти
зрели праскови
1 кофичка кисело мляко
1кофичка заквасена сметана
ванилия
пудра захар
Бишкоти се начупват и се поставят в желан от вас съд, може да се топнат в сок, ликьор или ром, това е по желание.Отгоре се заливат със разбитите предварително сметана,мляко,пудра захар и ванилия.Към сместа може да се добави малко настъргана лимонена или портокалова кора. Накрая се покрива с нарязани праскови.
Имах, уверявам ви, абсолютното намерение този път да спазя рецептата едно към едно. Но не можа да ми се случи 😀 . Докато пазарувах, незнайно защо съм решила, че трябва да купя бисквити, не бишкоти. Другото, което бях решила, е че вкъщи има плодове и не взех никакви. Оказа се, че и вкъщи няма, но вече не ми се излизаше, за да търся тепърва и първия ми опит с този крем беше без плодове. Ето моите рецепти за три различни варианта:
Цитрус и какао
Продукти за 6 порции:
400гр заквасена сметана
400гр кисело мляко(4,5%)
200гр пудра захар
един пакет бисквити Роден край Какао
есенция цитрус
За украсата – синя сладкарска боя, шоколадови пръчици и грозде
Смесвате сметаната и млякото и бъркате до хомогенна смес. Добавяте пудрата захар и отново бъркате до хомогенна смес. Добавяте есенцията. Добавяте и сладкарска боя по желание. Взимате избраните съдове, за предпочитане да са по-високи и по-тесни. Натрошавате една бисквита на дъното. Отгоре слагате една супена лъжица от крема. После пак натрошена бисквита, пак лъжица от крема и така, докато се напълни съдчето. Украсява се по желание. Оставя се да престои в хладилник поне 2-3 часа.
Ягода, праскова и какао
Продукти за 5 порции:
200гр заквасена сметана
200гр кисело мляко(4,5%)
100гр пудра захар
2/3 пакет бисквити Роден край Какао
есенция ягода
3 праскови
За украсата – червен сладкарска боя, захарни пръчици и бисквити Роден край Какао
Смесвате сметаната и млякото и бъркате до хомогенна смес. Добавяте пудрата захар и отново бъркате до хомогенна смес. Добавяте есенцията. Добавяте и сладкарска боя по желание. Нарязвате прасковите на ситно.Взимате избраните съдове, за предпочитане да са по-високи и по-тесни. Натрошавате една бисквита на дъното. Отгоре слагате една супена лъжица от крема. После пак натрошена бисквита, пак лъжица от крема и така, докато се напълни съдчето На два от редовете върху натрошената бисквита сложете ред нарязани праскови и чак след това лъжица от крема. Украсява се по желание. Оставя се да престои в хладилник поне 2-3 часа.
Шоколад, банан и какао
Продукти за 6 порции:
400гр заквасена сметана
200гр кисело мляко(4,5%)
200гр течен шоколад
100гр пудра захар
2/3 пакет бисквити Роден край Какао
1 банан
За украсата – шоколадови пръчици и бисквити Тутку
Смесвате сметаната и млякото и бъркате до хомогенна смес. Добавяте пудрата захар и шоколада и отново бъркате до хомогенна смес. Нарязвате банана на тънки кръгчета. Взимате избраните съдове, за предпочитане да са по-високи и по-тесни. Натрошавате една бисквита на дъното. Отгоре слагате една супена лъжица от крема. После пак натрошена бисквита, пак лъжица от крема и така, докато се напълни съдчето На два от редовете върху натрошената бисквита сложете ред кръгчета банан и чак след това лъжица от крема. Украсява се по желание. Оставя се да престои в хладилник поне 2-3 часа.
Fascinating… absolutely fascinating!
Also very easy to make, I should write the recipe in English too. 🙂