Кулинарни

Мини пайове с ябълки и извара(и перипетиите на един киш)


Преди известно времето харесах рецептата на Диди за Киш със смесени зеленчуци. Дълго време й се почудвах, никак ме няма в месенето на тесто, но изглеждаше лесно за приготване и вкусно на снимките, та в крайна сметка се престраших. Тестото се получи, спазването на рецептата също, а обикновено се губя в някакви импровизации, този път беше почти сто процента със същите продукти (почти сто, защото добавих от себе си 50-60 грама малотраен колбас), всичко се опече за оказанто време и доби вид точно като на снимките на Диди(обикновено и това постигам трудно). Горда от себе си, докато вадех киша от фурната си представях фотосесията, която ще му извъртя, че и подходяща светлина имаше, и докато се реех в мисли, някак си си изгорих ръката, изпуснах тавата и тя се пльосна с дъното нагоре върху масата. Просто страхотно! От прекрасен киш, яденето заприлича на нещо средно между каша и миш-маш. За щастие нямаше поражения върху вкусовите качества на киша, който беше опустошен скорострелно и ми беше заръчано скоро да направя в двойна доза. Скоро и направих отново, този път го извадих по възможно на-внимателния начин и тук е момента да се похваля с постигнатото.

Защо започвам с тази прелюдия за киша? Покрай тази рецепта реших, че е много вероятно по подобен начин да се приготвят прословутите американски пайове, които винаги съм мислела за много вкусни, но така и не съм търсила рецепта досега. Поразрових се из нета за разни варианти, за тестото горе-долу бях познала, че е от същия вид, но нещо не попадах на плънка, която да се приготвя по начина, по който си представям, нито пък някъде срещнах да се използва извара, а аз бях убедена, че този продукт ще присъства в моето творение. Мислих, премислих и изобретих своя си рецепта. Дори тестото промених, на много места четох, че тестото за пая не трябва да е сладко и че сладостта му зависи от плънката. Но аз обичам много байгънево сладките неща и реших да пренебрегна и този съвет. И накрая, когато започнах да приготвям, се оказа, че най-подходящата за пай тава вкъщи е заета, та се наложи да си трансформирам идеята в идея за мини пайове. Тази констатация направих чак след като плънката и тестото бяха готови, за друг път ще приготвям по-малко количество плънка и така мини пайовете ми може и да заприличат на така наречените тарталети. След дългите ми обяснения, ето и рецептата:

Продукти:

За тестото:
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. захар
1 яйце
щипка сол
1(125гр) пакет масло
4-5с.л. прясно мляко

За плънката:
2-3 големи ябълки
3/4 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. брашно
3/4 ч.ч. прясно мляко
2 яйца
200гр обезсолена извара
канела
ванилия

Тестото – брашното се смесва със захарта и солта, след това се добавя студеното масло на парчета и се размесва с брашното, в началото се получава на трохи, добавят се яйцето и 4-5 супени лъжици прясно мляко, за да може да се омеси тестото. Тестото не трябва да се меси прекалено дълго. Става меко и лепкаво. Готовото тесто се слага във фолио и се прибира в хладилника за поне половин час.
Плънката – ябълките се обелват и нарязват на ситно. Слагат се във вода да поврат за кратко, докато омекнат. След това се прецеждат от водата(но не напълно, да останат сочни). Докато са още топли се смесват със захарта, след това се добавят яйцата, млякото и изварата. Разбърква се. Брашното се добавя постепенно, като се сипва на малки части и се разбърква след всяка част. Накрая се добавя канела и ванилия по ваш вкус. Получава се течна смес, по-рядка от тази за кекс.

Тестото се разточва. Разточването му е малко трудно, защото тестото е лепкаво. Дебелината му трябва да е някъде около 3-5 мм. Разточеното тесто разделяте на 12 части. За форми можете да ползвате тавичка с гнезда за печене на мъфини, а аз в случая ползвах фолиеви формички за крем карамел. Намазняват се гнездата или формичките, и във всяка се слага една част от тестото, като се оформя кошнички, които да покриват дъното и стените на формичките. След това във формичките се изсипва плънката. Аз напълних почти догоре, останаха не повече от 3-4 мм от тестото непокрити, но с по-малко количество плънка пак би се получило добре. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна, за около 25-30 минути. След като изстинат, е добре да ги приберат в хладилник, по мое мнение изстудени са по-вкусни.

About Rois

Ithil' quessir or Moon elf, mum of the Moon prince and artist.

Коментари

4 thoughts on “Мини пайове с ябълки и извара(и перипетиите на един киш)

  1. Големи сладкишчета са тези пайове! А кишът изглежда великолепно! По-добре от моят, сниман посред нощ хихи

    Posted by LadyDiDi | неделя, 11 ноември, 2012г., 16:00

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pingback: Предизвикателство | Rois - четвъртък, 29 август, 2013г.

  2. Pingback: TAG: The Liebster blog Award | WomanBerry - четвъртък, 29 август, 2013г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Join 755 other followers

Blog Stats

  • 349,508 hits
ноември 2012
M T W T F S S
« Окт   Дек »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
free counters
%d bloggers like this: