Кулинарни

Домашни бисквити

558867_4501194260780_914510040_nОткакто изобщо някога ми е дошло на ум да вляза да творя в кухнята, се опитвам да правя хрупкави неща. Едва наскоро като че ли нещата взеха да ми се получават. Тази рецепта леко си я поизмислих, макар да имам спомен, че при Иван Звездев веднъж на гости бяха две деца, които правиха нещо подобно, но с какао. При мен какаото липсва, за да бъде подходящо и за сина ми(всъщност то и така не е чак толкова подходящо, но от време на време може да изхрупа някоя бисквита). Предупреждавам, че рецептата е доста лепкава. Първите няколко пъти, в които ги правих, слагах брашно наполовина от даденото по-долу, резултата е доста по-сладки бисквити, но няма как да им зададеш някаква форма, те просто се разтичат из тавата. С повече брашно също са сладки, макар и по-малко, и вече могат да добият представителен вид, което ще ми е необходимо, защото това вероятно ще са коледните ни сладки(доста дълго се точех да правя коледни меденки, а се оказа, че сина ми не обича мед). И така, рецептата:

домашни бисквити сърцеПродукти:
2 и 1/3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. пудра захар
1 яйце
1 пакет масло(аз ползвам масло смес, което е 40% растителна мазнина и 60% краве масло, и пак ми се получава)
4-5 с.л. прясно мляко
екстракт ванилия, ром или друго
по желание – шоколад, кокосови стърготини

Моите чаени чаши са с вместимост 200 грама.

домашни бисквити слон и хипопотамСмесват се две чаени чаши брашно и пудрата захар. Добавя се на малки парчета маслото, което не трябва да е съвсевм меко, но пък да не е и съвсем твърдо. Добавя се разбитото яйце, млякото и екстракта. Размесва се с ръце или се разбърква с лъжица, докато стане хомогенно. Получава се доста лепкава смес. Добавя се малко по малко от останалото брашно, докато сместа не стане тесто, което може да се размесва. Готовото тесто е хубаво да престои 20-30 минути в хладилника, но не е фатално да да се оформят бисквитите веднага. Преди разточването по желание може да се добавят парченца натрошен шоколад или пък кокосови стърготини и да се размеси отново. Предполагам също би могло да се добавят стафиди, ядки, канела, но все още не съм пробвала тези варианти. Тестото се разточва на поръсена с брашно повърхност, с дебелина 3-5мм. Колкото по-тънко е тестото, толкова по-хрупкави ще са бисквитите и по-малко време ще се пекат. Нареждат се в съд, покрит с незалепваща готварска хартия или фолио. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна, за около 20 минути.
домашни бисквитидомашни бисквитидомашни бисквити

Advertisements

About Rois

Ithil' quessir or Moon elf, mum of the Moon prince and the Sun prince.

Коментари

5 thoughts on “Домашни бисквити

  1. Look like to me very tasty.I love sweets.Merry Christmas and Happy New Year to you!

    Posted by rimassolosailingaroundtheworldm | неделя, 23 декември, 2012г., 0:06
  2. Поздравления! Имам 10 годишен син, с който тази вечер решихме да се позабавляваме. От всички рецепти за домашни бисквити в интернет ( а открихме доста) тези ни харесаха най- много, може би защото представата ни за външният им вид беше точно като на снимките. Аз омесих тестото, а за синът ми остана най- трудната част- оформянето 🙂 Прекрасна рецепта, лесна и семпла, защото повечето са с бакпулвер, канела или джинджифил и др., а все пак исках да са по- обикновени, но сладки и хрупкави!

    Posted by mydecollage | четвъртък, 13 ноември, 2014г., 21:45

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pingback: Провалени планове, но разкошно Натали за финал « Rois - събота, 22 декември, 2012г.

  2. Pingback: Вместо коледни меденки « Rois - събота, 22 декември, 2012г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Join 808 other followers

Blog Stats

  • 403,921 hits
декември 2012
П В С Ч П С Н
« Ноем   Ян »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
free counters
%d bloggers like this: