Откакто изобщо някога ми е дошло на ум да вляза да творя в кухнята, се опитвам да правя хрупкави неща. Едва наскоро като че ли нещата взеха да ми се получават. Тази рецепта леко си я поизмислих, макар да имам спомен, че при Иван Звездев веднъж на гости бяха две деца, които правиха нещо подобно, но с какао. При мен какаото липсва, за да бъде подходящо и за сина ми(всъщност то и така не е чак толкова подходящо, но от време на време може да изхрупа някоя бисквита). Предупреждавам, че рецептата е доста лепкава. Първите няколко пъти, в които ги правих, слагах брашно наполовина от даденото по-долу, резултата е доста по-сладки бисквити, но няма как да им зададеш някаква форма, те просто се разтичат из тавата. С повече брашно също са сладки, макар и по-малко, и вече могат да добият представителен вид, което ще ми е необходимо, защото това вероятно ще са коледните ни сладки(доста дълго се точех да правя коледни меденки, а се оказа, че сина ми не обича мед). И така, рецептата:
Продукти:
2 и 1/3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. пудра захар
1 яйце
1 пакет масло(аз ползвам масло смес, което е 40% растителна мазнина и 60% краве масло, и пак ми се получава)
4-5 с.л. прясно мляко
екстракт ванилия, ром или друго
по желание – шоколад, кокосови стърготини
Моите чаени чаши са с вместимост 200 грама.
Смесват се две чаени чаши брашно и пудрата захар. Добавя се на малки парчета маслото, което не трябва да е съвсевм меко, но пък да не е и съвсем твърдо. Добавя се разбитото яйце, млякото и екстракта. Размесва се с ръце или се разбърква с лъжица, докато стане хомогенно. Получава се доста лепкава смес. Добавя се малко по малко от останалото брашно, докато сместа не стане тесто, което може да се размесва. Готовото тесто е хубаво да престои 20-30 минути в хладилника, но не е фатално да да се оформят бисквитите веднага. Преди разточването по желание може да се добавят парченца натрошен шоколад или пък кокосови стърготини и да се размеси отново. Предполагам също би могло да се добавят стафиди, ядки, канела, но все още не съм пробвала тези варианти. Тестото се разточва на поръсена с брашно повърхност, с дебелина 3-5мм. Колкото по-тънко е тестото, толкова по-хрупкави ще са бисквитите и по-малко време ще се пекат. Нареждат се в съд, покрит с незалепваща готварска хартия или фолио. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна, за около 20 минути.
Look like to me very tasty.I love sweets.Merry Christmas and Happy New Year to you!
Поздравления! Имам 10 годишен син, с който тази вечер решихме да се позабавляваме. От всички рецепти за домашни бисквити в интернет ( а открихме доста) тези ни харесаха най- много, може би защото представата ни за външният им вид беше точно като на снимките. Аз омесих тестото, а за синът ми остана най- трудната част- оформянето 🙂 Прекрасна рецепта, лесна и семпла, защото повечето са с бакпулвер, канела или джинджифил и др., а все пак исках да са по- обикновени, но сладки и хрупкави!
Безкрайно съм щастлива, че рецептата се е харесала на някого и най-вече, че детето се е забавлявало с оформянето 🙂 . Благодаря за коментара. 🙂