Както съм казвала и преди, в нашето семейство ябълковите сладкиши са на почит. Несъмнения майстор в това отношение е майка ми, вече публикувах две от рецептите й Сладкиш с ябълки „Рошльо“ и Ябълков щрудел с готови кори. Дойде ред да публикувам възможно най-любимата ми нейна рецепта, не само що се отнася до ябълковия спектър, а най-любимия ми неин десерт въобще. Той не само е сравнително необичаен, но се оказа и доста лесен за приготвяне, единственото трудоемко нещо е стъргането на ябълките, но крайния резултат си заслужава цялото усилие.
Продукти:
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. грис
1 ч.ч. захар
1 пакет бакпулвер
1 кг ябълки
3/4 ч.ч. олио
канела
Смесват се брашното, гриса, бакпулвера и захарта, и се разбъркват. Тази смес се разделя на три равни части. Настъргат се ябълките и се овкусяват с малко канела и няколко супени лъжици захар. Сместа с ябълките се разделя на две равни части. В съда, в който ще печете, се разсипва едната част от сухата смес. Върху нея се разстила едната част от ябълките. Отгоре се слага втората част от сухата смес, след това втората част от ябълките и най-отгоре последната част от сухата смес. Най-накрая се полива с олиото. Пече се в предварително загратя на 180-200 градуса фурна, за 20-25 минути.
Не обичам ябълки, но обожавам ябълкови сладкиши, направо ме целиш в десятката
На мен това ми е възможно най-любимия ябълков сладкиш, надявам се да ти хареса, ако решиш да го изпробваш. 🙂
Благодаря!! Страхотен е ! Стани ни любима закуска сутрин през почивните дни!
Радвам се, че се е харесало! 🙂
Тази рецепта е невероятна, аз я правя от 25 години.Записала съм я под името „Щрудел грисови трохи“.Много добре се получава със сурова тиква /накълцана с електрически мултичопър/, също със сливи, нарязани на лентички .