Кулинарни

Домашни крекери и шоколадови мъфини

Сладки и солени домашни крекери

От едно известно време насам все пренебрегвам кулинарните публикации, най-вече поради липса на време. Самото готвене също ми се случва по-рядко, но все пак понатрупах отлежаващи снимки и нови рецепти, които чакат да бъдат публикувани. Смятах някой ден да започна да наваксвам като ги публикувам хронологично по реда, в който съм ги приготвяла, но ето, че днес започвам отзад напред и публикувам последното ми творение в кухнята.
Солени домашни крекери
Преди време случайно попаднах на ето тази рецепта за домашни крекери, която пък авторката й е заимствала от тук. Знаете моята слабост към хрупкави неща и стремежа ми да приготвям такива, просто нямаше начин да подмина рецептата, без да я пробвам, а и изглеждаше сравнително лесна. Трябва да се отбележи, че съм приготвила крекерите почти без да променя оригиналната рецепта, което, знаете, при мен рядко се случва, но на три продука нямаше какво толкова да им променям, а и доовкусяването след това дава възможност за развихране на фантазията. Ето, все пак, как приготвих рецептата и аз:

Продукти( за две дози):
4 белтъка
125 грама масло(аз ползвам масло смес, което е 40% растителна мазнина и 60% краве масло)
около 150 грама бяло брашно

Към четирите белтъка добавяте мекото масло и разбърквате. След това малко по малко добавяте и брашното. Бъркате, докато не се получи хомогенна смес. Сместа трябва да е мека и лепкава. Ако, като мен, сте решили да приготвяте двойна доза, тук е момента да разделите сместа на две. Застилате тавата с хартия за печене, или както в моя случай – с готварско фолио, и намазвате отгоре сместа, равномерно и колкото се може по-тънко, дори слоя може да е полупрозрачен. Тук идва момента с интерпретирането, ако ще правите солени крекери, добавете отгоре подходящите добавки – различни смлени ядки, семена, подправки, настърган кашкавал и т.н., каквото пожелаете, моя избор в случая беше сол, сусам и настърган кашкавал. Същото е и ако сте решили да правите сладки крекери – ядки, кокос, канела, ванилия и каквото още ви дойде на ум. В моя случай добавих кристална захар и кокосови стърготини. След това печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, до зачервяването на сместа. В оригиналната рецепта ще видите, че е дадено да се пече 7-8 минути, предполагам заради типа мазнина, който ползвам аз, печенето отне около 15 минути. При всички случаи наблюдавайте фурната, защото бързо може да изгори. След като ги извадите от фурната, оставете да изстине и начупете.
Сладки домашни крекери
Могат, разбира се, да се ползват за гарниране на салати, кремове, дипове, сладолед и т.н., но у нас всичко се унищожи за отрицателно време, докато си ги хрупахме самостоятелно. Въобще, изключително доволна съм от рецептата – лесно, бързо и много вкусно.

Шоколадови мъфини

Може би се чудите защо рецептата за шоколадови мъфини се мъдри в една и съща статия с тази за домашните крекери. Всъщност тази рецепта не е нищо особено, но е предложение как да оползотворите четирите жълтъка, които ще ви останат, след като приготвите горната рецепта. Аз самата се рових да открия някаква подходяща в интернет, само с жълтъци, и тъй като нищо не си харесах, реших да импровизирам. За моя радост, и мъфините бяха набързо ометени.

Шоколадови мъфини

Продукти:
1 ч.ч. бяло пшенично брашно
1/2 ч.ч. черно пшенично брашно
1/2 ч.ч. фини овесени ядки
4 жълтъка
1 ч.ч. кристална захар
1 ч.ч. прясно мляко
2/3 ч.ч. олио
2 с.л. какао
1 млечен шоколад
1/2 пакет бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат

Приготвянето е елементарно. Смесвате всички сухи съставки, разбърквате. Добавяте жълтъците, млякото и олиото. Пак разбърквате, докато стане сравнително хомогенно. Накрая добавяте натрошения на ситно млечен шоколад. разсипвате в подмазаните с мазнина формички или в хартиени кошнички, като ги пълните на около 3/4 от обема на формичката(зависи и колко големи са формите ви за мъфини). Пекат се на предварително загрята на 200 градуса фурна, за около 25 минути.

About Rois

Ithil' quessir or Moon elf, mum of the Moon prince and artist.

Коментари

4 thoughts on “Домашни крекери и шоколадови мъфини

  1. Много апетитно изглеждат, Rois! И мъфините също, чудесна идея за останалите жълтъци!🙂
    Поздрави!

    Posted by Katerina Rangelova | четвъртък, 15 август, 2013г., 9:40
    • Мерси, радвам се, че ти харесват, особено като знам какви вкусотии се мъдрят в твоя блог😀 . Благодаря за споделената рецепта, със сигурност ще стане една от най-често приготвяните вкъщи.

      Posted by Rois | четвъртък, 15 август, 2013г., 9:50
  2. Тези крекери са страхoтни, в къщи са ни мнoгo . Мъфините ще ги прoбвам при първа възмoжнoст с oстанали жълтъци, на мен честo oстават

    Posted by Ани | четвъртък, 15 август, 2013г., 16:13
    • Страхотни са, наистина, и ти също имаш заслуга, че ги опитахме вкъщи, покрай твоя блог попаднах на този на Катерина🙂 . Мъфините иначе не са нищо особено, стават горе-долу като от обикновено кексово тесто. Но все пак се изядоха и те🙂

      Posted by Rois | четвъртък, 15 август, 2013г., 23:49

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Join 755 other followers

Blog Stats

  • 348,262 hits
август 2013
M T W T F S S
« Юли   Септ »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
free counters
%d bloggers like this: