Тези дни ми направиха комплимент за кулинарната част на блога, а аз днес със срам установих, че не съм публикувала нищо по темата от два месеца. А рецепти и снимки за показване има, по-скоро имаше, защото за много от тях снимките останаха, но съм ги правила толкова отдавна, че вече не си спомням рецептите. Ще се опитам в скоро време да си променя отношението към кулинарните постове като започна с нешо много вкусно, което приготвях сравнително скоро. Предполагам може да мине за предястие или парти хапки. Отсега предупреждавам, че няма точни грамажи в рецептата, като изключим тестото:
Продукти:
За тестото:
1 ч.ч. бяло брашно
1/2 ч.ч. черно пшенично брашно
1 яйце
щипка сол
1(125гр) пакет масло(аз ползвам смес 60% масло, 40% растителна мазнина)
4-5с.л. прясно мляко
сусам
За плънката:
домати
моркови
сирене
кашкавал
маслини
колбас
Тестото – брашното се смесва със солта и сусама(количесвото сусам е по желание, аз слагам повечко), след това се добавя студеното масло на парчета и се размесва с брашното, в началото се получава на трохи, добавят се яйцето и 4-5 супени лъжици прясно мляко, за да може да се омеси тестото. Тестото не трябва да се меси прекалено дълго. Става меко и лепкаво. Готовото тесто се слага във фолио и се прибира в хладилника за поне половин час.
Кой знае каква подготовка при плънката няма. Количствата са по ваше желание, ако някой от продуктите не ви харесва, можете да го махнете, а можете и да добавяте други като царевица, топено сирене, лук и т.н. Натрошете сиренето. Настържете кашквала и морковите. Нарежете останалото на ситни кубчета.
След като е минал поне половин час, извадете тестото и го разточете тънко, доколкото е възможно, тестото е доста лепкаво и не се точи лесно. Но на нас не ни и трябва да е перфектно разточено. Изрежете квадрат или кръг от разточеното тесто като в средата му сложете по малко от всички продукти от плънката. След това хванете краищата на квадрата и ги захванете отгоре(тестото е меко, достатъчно е да притиснете краищата един към друг и ще се залепят) или оформете нещо като торбичка. Не се притеснявайте за формата, не е нужно да изглеждат еднакво, дори не е нужно плънката да бъде напълно скрита. След като оформите всичките си кошнички, поръсете отгоре с малко настърган кашкавал. Кошничките наредете в подмазан съд, или съд застлан с фолио или готварска хартия. Пече се предварително загрята на 200 градуса фурна, за около 20-25 минути.
Дискусия
Няма коментари.