Опити в проза, Kids

Чернушко, Сивушко и Белица

Чернушко, Сивушко и БелицаИмало едно време три малки облачета – Чернушко, Сивушко и Белица. Чернушко бил черен, Сивушко бил сив, а Белица била бяла. Тримата били големи приятели и постоянно си играели заедно над планини и морета, над рекички и горички, над хора и животни, над цветя и дървета. Чернушко, Сивушко и БелицаИ Чернушко, и Сивушко мислили, че Белица е много красива и всеки от двамата искал да бъде първи приятел с нея. Един ден двамата, докато си играели, всеки се опитвал да застане по-близо до Белица и постоянно избутвал другия по-назад. Блъскали се, бутали се Сивушко и Чернушко, и започнали да се карат.
– Аз ще бъда по-близо до Белица! – викал Чернушко.
– Не, аз ще застана най-близо до нея! – отвръщал му Сивушко.Чернушко, Сивушко и Белица
Двете облачета така се скарали, така се разблъскали, че от небето над земята се разнесъл тътен и така се появили първите гръмотевици на земята. Двете облачета били толкова вбесени, че от очите им изскачали искри, и така се появили първите светкавици. Улисани в своята свада, Чернушко и Сивушко не забелязали, колко много се натъжила Белица, от това, че те се скарали, тя тихо заплакала и ситен дъжд завалял над земята. Чернушко, Сивушко и БелицаSlide4Толкова мъчно й станало, че тя най-накрая избягала и оставила Сивушко и Чернушко сами. А те дори не забелязали. Кавгата им не спирала, а над земята се вихрела невиждана буря.Чернушко, Сивушко и Белица
Отдалеч слънчицето Райчо чуло оглушителния тътен и решило да види какво става. Хванало се за главата като видяло двете облачета.
– Ама какво правите вие?! – скарал им се Райчо. – Защо сте предизвикали тази ужасна буря и сте изплашили всички животни в гората?
– Караме се кой да застане по-близо до Белица! – отговорили в един глас Чернушко и Сивушко.
– Ама че глупачета сте вие! – пак се скарал Райчо. – Ами не виждате ли, че с вашата патардия, освен животните, сте изплашили и Белица и тя отдавна е избягала от вас?
Огледали се двете облачета, видели, че Белица я няма и започнали да плачат.Чернушко, Сивушко и Белица
– Не плачете, не плачете. – успокоил ги Райчо. – Вижте сега, когато се срещнат облаците и слънцето, като се смесят вашите дъждовни капчици с моите лъчи, над земята грейва чудна дъга. Сигурен съм, че щом Белица я види, ще се върне да я разгледа. Ще пусна моите лъчи, за да направим дъгата, ако ми обещаете никога повече да не се карате така.
Обещали Сивушко и Чернушко, капчиците им се смесили с лъчите на Райчо и над гората се извисила седемцветна дъга, за радост на всички животни.Чернушко, Сивушко и Белица Не след дълго Белица видяла отдалеч дъгата и отишла да я разгледа. Сивото и черното облаче й се извинили, и й обещали тримата винаги да бъдат неразделни приятели и да не се карат. Чернушко, Сивушко и Белица

А когато чуете гръмотевици и видите светкавици, знайте – Чернушко и Сивушко сигурно са забравили за обещанието си. Но задължително се огледайте след това, защото накрая сигурно отново  ще се появи Райчо, за да пусне цветната дъга, която да извика Белица да се върне обратно при своите приятели.

17.04.2014г.
гр. Сопот
автор:Събина Брайчева
колажи:Събина Брайчева, чрез интернет и Microsoft Office Powerpoint 2007

About Rois

Ithil' quessir or Moon elf, mum of the Moon prince and the Sun prince.

Дискусия

Няма коментари.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Join 809 other followers

Blog Stats

  • 647 439 hits
април 2014
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
free counters
%d блогъра харесват това: