Много отдавна не съм пускала кулинарна публикация в блога и може би е крайно време да възродя тази му част. Завръщам се в кухнята с една съвсем елементарна рецепта, която ще е твърде нахално да нарека моя, тъй като съм изгледала и прочела безброй вариации на рецепти за тези банички. За приготвянето на моите не съм гледала никоя конкретна рецепта, но просто идеята не е моя. Това е ястие, което може да бъде приготвяно на око, с продукти, каквито ви се намират в хладилника, и по ваш вкус. А ето как приготвих аз моите банички(припомням, че количеството на продуктите при мен винаги е приблизително):
Продукти:
1 пакет фини кори за баница
1 и 1/2 кренвирш
300 грама кашкавал
100-150 грама топено сирене
4 яйца
250 грама прясно мляко
4 с.л. олио
сол
други подправки по желание
Необходима ви е и тавичка за печене на мъфини, с дванадесет гнезда.
Подмазвате с олио(или ако предпочитате с масло) гнездата на тавичката, а и около тях. Вземате дванадесет от корите за баница. Всяка кора изрязвате така, че да стане квадрат. Всеки квадрат прегъвате още два пъти, докато се получи по малко квадратче. С малкото квадратче покривате едно от гнездата на тавичката и притискате, така че да се получи във формата на малка купичка. Нарязвате кренвиршите на малки кубчета, топеното сирене на колелца и настъргвате кашкавала. Във всяко гнездо слагате по малко кубчета кренвирш, върху тях колелце топено сирене и най-отгоре настърган кашкавал. Разбивате яйцата с млякото и три супени лъжици олио, сол на вкус, и други подправки, по желание. Във всяко гнездо слагате по 2 супени лъжици от сместа с яйцата и млякото. Останалата смес използвате за да намажете стърчащите краища на корите във всяко гнездо. Пече се във фурна, предварително загрята на 200 градуса, за около 20 минути. Няма нужда да се опитвате да придавате някаква конкретна форма на кошничките от корите, когато ги нареждате в гнездата на тавичката. Баничките са достатъчно ефектни и вкусни, и без да са еднакви. 🙂
На мен ми остана малко нарязан кренвирш и малко от сместа с яйцата, и млякото. С изрезките от корите направих малки квадратчета, в които увих малко кренвирш и кръгче топено сирене, после ги завих в непределна форма, овалях ги в сместа от мляко и яйце, и ги опекох в намазнена тавичка, на 200 градуса, за около 15 минути.
Дискусия
Няма коментари.