Някакви

Осем причини да си купим изкуствена елха

Ето ви осем причини, които ще се опитат да ви убедят тази година да не си купувате истинско дръвче, а пластмасово такова:
1. Излиза по-евтино – купуваш дръвчето тази година и си решаваш проблема за всички коледи напред, не се налага всяка година да плащаш за елха, в един месец, в който и без това разходите ни са над лимита.
2. Лесно се прибира – ако сте почитатели на големите коледни елхи, със сигурност знаете колко трудно е да ги изхвърлите на боклука. С пластмасовите няма да има нужда да мъкнете тежкото дърво и да задръстите целия контейнер с него. Просто сгъвате клончетата и го прибирате в кутията до следващата Коледа.
3. Няма да чистите изсъхнали иглички – е, признайте си честно, много е досадно това, набиват се в килима, няма изчистване. Няма такава опасност с изкуствена елха.
4. Може да се прибира украсена – ако сте по-мързеливи, някои пластмасови елхи предоставят възможността да ги приберете направо с украсата и на следващата година само вадите, разлиствате клончетата и готово. А някои от тези елхи направо се продават с перманентно закачена украса.
5. Точния размер – някои искат голяма семейна елха, други се чудят откъде да намерят колкото се може по-малко дръвче, ако живеят в по-тясно жилище. Пластмасовите елхи предлагат всякакви вариации в размерите.
6. Без кръстачки, саксии и подобни – убедена съм, че всяко семейство е имало поне веднъж трудност с това да закрепи отсечената жива елха насред хола си. Пластмасовите елхи са с удобни, лесно сглобяеми поставки, на които дръвчето пасва идеално.
7. Разнообразиеако сте по-ексцентрични, изкуствените елхи дават възможност да изразите себе си, като си купите дръвче във най-различни цветове и стилове.
8. Опазвате околната среда– оставих тази причина последна, но разбира се, тя е основния подтик за написване на статията ми. Унищожаваме дърветата си за производство на хартия, за огрев, за мебели и по още куп причини, и ми се иска на един светъл празник като Коледа поне, когато трябва да сме добри и да помагаме един на друг, да помогнем и на своя дом – планетата, защото без нея, няма да имаме коледи, няма да ни има и нас. Вярно е, че доста от елхите, които се продават за празника са специално отгледани с тази цел, което е по-добре от незаконно сечене на дървета в горите, но въпреки всичко ми звучи жестоко, да се засаждат и отглеждат цяла година растения с едничката, комерсиална цел да красят дома ни около месец, при положение, че имаме вече екологична алтернатива. А и продължава да се стига до абсурди, като този миналата година, когато 116-годишно дърво беше отсечено, за да се сложи като коледна украса в центъра на Пловдив.

2010 година: Отсечена 116-годишна елха, пътува към Пловдив, за да краси града по Коледа.

С пластмасовите елхички няма да загубите духа на Коледа, духа на Коледа е в нас самите и в това да бъдем добри един с друг. А защо да не бъдем добри и с планетата си, от която толкова много взимаме.

About Rois

Ithil' quessir or Moon elf, mum of the Moon prince and the Sun prince.

Дискусия

7 thoughts on “Осем причини да си купим изкуствена елха

  1. Браво, много вярно е казано всичко! Присъединявам се и подкрепям!!!

    Posted by Наташа Брайчева | петък, 2 декември, 2011г., 11:02
  2. Да, така е, ама дръвчетата така или иначе ще бъдат отсечени!

    Posted by LadyDiDi | петък, 2 декември, 2011г., 11:38
  3. the last photo is very funny…

    Posted by frizztext | петък, 2 декември, 2011г., 13:50
  4. I’ve sent the link to twitter:

    Posted by frizztext | петък, 2 декември, 2011г., 13:52
    • Thanks for sharing it with other people! The picture looks funny, but unfortunatelly it isn’t – this is a 116-year-old tree which was cut down last year to be a Christmas decoration for a big Bulgarian city. Which is really sad to me. That’s why I try to convince people to buy artificial Christmas trees.

      Posted by Rois | петък, 2 декември, 2011г., 14:19
  5. Спомените ми от детството за Коледа са аромат на елха и на портокали /а на село портокаловите корички ги слагахме върху печката и започваха на миришат неописуемо/… също и играчките бяха толкова красиви, нежни и крехки… разполагахме с една и съща коледна украса години наред, правехме вкусни, домашно приготвени лакомства и ядяхме на поразия банани, портокали и мандарини /защото тогава се купуваха само за Коледа/…. а днес – имаме изкуствени елхи, изкуствени играчки, голям избор на гирлянди за левче, изобилие от китайски боклуци и аксесоари за празника, имаме магазини, в които продават всичко, та дори и баница с късмети….Коледата днес не е това, което беше….за съжаление 😦

    Posted by Vesela Mareva | събота, 3 декември, 2011г., 12:10
    • Предполагам, който има желание, може да продължи да се подготвя за Коледа както преди, без да разчита на китайските стоки (аз съм зле с декорирането, използвам) ии готовите баници, както и да си купи истинска елхичка. 🙂

      Posted by Rois | събота, 3 декември, 2011г., 17:17

Вашият коментар

Присъединете се към 808 други абонати

Blog Stats

  • 681 184 hits
декември 2011
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
free counters